Bomvol Talent!

"In april ga ik samen met mijn vriendin naar Zweden emigreren. In Gräsberg, zo’n 2,5 uur rijden ten noordwesten van Stockholm, hebben we een huis met bakkerij gekocht"

Jaren geleden maakte ik op de motor een reis door Zweden en Noorwegen, waarna ik terug ben gegaan naar Zweden voor wintersport en vliegvissen. In 2017 liep ik met mijn vriendin een voettocht van ruim 420 kilometer door Zweeds Lapland. We hebben een maand uit een rugzak geleefd. De rust en ruimte beviel ons enorm. Tijdens het wandelen fantaseerden mijn vriendin en ik hoe het zou zijn om hier een pannenkoekenrestaurant te beginnen. Na die vakantie zijn we eens rond gaan kijken op internet. Onze blik viel op een lunchroom met een appartement erboven, wat voor ons niet geschikt bleek. Kort daarna vonden we de woning met bakkerij.

Ik ben alvast aan het oefenen om zuurdesembrood te bakken. De bakker die er nu zit gaat me de kneepjes van het vak leren. Iedereen kan een brood bakken, maar het verschil tussen een goed en perfect brood zit hem in de laatste 10%.

"Eén van de belangrijkste dingen van het emigreren is het leren van de taal"

Ook ben ik volop bezig met een van de belangrijkste dingen van het emigreren: de taal leren. Dat doe ik op de Volksuniversiteit. Ik heb geen talenknobbel, dus ik moet er echt tijd voor maken. Ik ben meer van de exacte vakken. Daarom heb ik gezocht naar lessen in een klaslokaal. Er is dan meer interactie. Het is leuk om met anderen in de klas te zitten. Soms kijken we elkaar aan: snap jij dit ook niet? Er worden vragen gesteld door klasgenoten waar je zelf niet op komt.

Woordjes stampen valt soms tegen. Maar waar een wil is, is een weg. Ik heb nu een goede stok achter de deur. We gaan er wonen, dus ik moet wel. Wat ik fijn vind aan de lessen is dat we veel eigen input mogen inbrengen. De docente Isabel vraagt waar we behoefte aan hebben. Isabel is behulpzaam. Als je een les mist, neemt ze de tijd om even door te nemen wat je hebt gemist.

"Ik ben elke dag met het Zweeds bezig"

Het is soms lastig om het Zweeds goed te verstaan. Sommige woorden worden ingeslikt, andere niet. Als je een Zweed hoort praten, dat gaat heel snel. Alsof een zin niet uit losse woorden bestaat, maar een lange sliert is. Dan moet ik heel goed luisteren en proberen de woorden eruit te halen. Wat me ook opvalt is dat de Zweden nogal ‘zingen’. Ik spreek zelf redelijk monotoon.

Naast de cursus kijk ik veel naar Zweedse series en zet dan ook de Zweedse ondertiteling aan. Ik luister naar een Zweedse podcast en lees de nieuwssite voor laaggeletterden. De Zweedse radio zet ik ook vaak aan. En ik gebruik Duolingo. Zo ben ik elke dag met het Zweeds bezig.

We nemen samen met de bakkerij ook een moestuin, negen kippen en een haan over. Ik heb een enorme passie voor koffie, daar hoop ik ook wat mee te kunnen doen. Mijn professionele espressomachine gaat zeker mee. Maar voorlopig ligt de focus vooral op het brood en de taal.

Rens Alders