Bestellijst

Geen bestellingen

Een hommage aan Charles Aznavour

woensdag, 3 oktober, 2018
LezingCharlesAznavour

De Rotterdamse Volksuniversiteit herdenkt de op 1 oktober overleden chansonnier Charles Aznavour, de Armeense migrantenzoon die een wereldberoemde zanger werd, met een lezing op donderdag 1 november van 13.15 tot 15.15 uur.

Charles Aznavour componeerde in zijn carrière meer dan 1.200 nummers, waaronder de klassiekers La Bohème en Mes amis. Zijn levensmotto moet wel ‘Forcer le destin’ zijn geweest, het lot bezweren. Hij had alles tegen om te worden wat hij geworden is.

Lucienne Mimouni, expert op het gebied van Franse cultuur en chansons, belicht het werk en het leven van deze Franse Armeense zanger en componist. Ze vertelt over zijn repertoire, dat gaat over alle facetten van het leven: Liefde, familie, herkomst, hoop en wanhoop. Enkele van zijn meest bekende chansons worden besproken en beluisterd, bijvoorbeeld La Bohême, Je m’voyais déjà, Mes amis, Mes amours, maar ook zijn sociaal gevoelige en taboedoorbrekende liedjes, zoals Comme ils disent en Mourir d’aimer komen aan bod.

De lezing gaat over zijn leven, over zijn inspiratiebronnen, zijn engagement, zijn teksten, muziek en de films van de grote regisseurs Truffaut, Chabrol en Schlöndörf waarin hij speelde. Hij werd de laatste chansonnier genoemd, de migrantenzoon die in kleine cabarets zijn carrière begon en door Edith Piaf werd ontdekt.

Voor de lezing is kennis van de Franse taal niet nodig en liefde voor Franse chansons een pré. Schrijf je nu in.