Volkscolleges van bekende Rotterdammers op 16 november

woensdag, 17 oktober, 2018

Conny Janssen, Abdelkader Benali, Vincent Mentzel, maar ook Rocco Ladage, schrijfster Sanneke van Hassel, popmuziekkenner Sjoerd Kemeling, KINO-oprichter Frank Groot en onze eigen docent Carla Hendriks geven op vrijdag 16 november tussen 15.00 en 17.00 uur Volkscolleges tijdens de viering van het pensioen van directeur Theo Ruijter.

Na 13 jaar bevlogen en betrokken directeurschap gaat Theo Ruijter begin 2019 met pensioen. Op vrijdag 16 november vieren we dat met Volkscolleges van bekende Rotterdammers, oude bekenden van Theo en onze eigen docenten. Die middag mag hij eindelijk eens rustig in een lokaal zitten en zelf kennis en inspiratie tot zich nemen. Tijdens het honderdjarig jubileum vorig jaar heeft hij enorm genoten van het programma van Volkscolleges, maar kreeg hij door zijn harde werken van de inhoud weinig mee. Daarom opnieuw Volkscolleges, met nieuwe namen en een bijzondere repetitie van Conny Janssen die eerder bij ons een Volkscollege gaf. Bekijk de sprekers hieronder.

Aanmelden
U kunt erbij zijn. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar en vol is vol, dus geef u snel op bij Silvia Barbieri-Janssen via silvia.barbieri-janssen@vu-rotterdam.nl. We streven ernaar zoveel mogelijk mensen te ontvangen. Na aanmelding hoort u zo spoedig mogelijk of u kunt deelnemen.

Conny Janssen
Choreograaf Conny Janssen gaf tijdens het honderdjarig jubileum al een Volkscollege waar Theo als groot bewonderaar van haar werk graag bij had willen zijn. Speciaal voor Theo komt zij nog een keer naar de Volksuniversiteit. Dit keer geen Volkscollege, maar speciaal voor Theo een open repetitie met twee dansers.

Abdelkader Benali
Abdelkader Benali is een van de bekendste schrijvers van Nederland. Hij is van Marokkaanse afkomst en kwam als jongetje naar Rotterdam. Zijn roman de Marathonloper is de literaire verbeelding van zijn passie voor hardlopen. Ook Theo loopt graag hard. Op 16 november neemt hij u mee in zijn verhaal Hardlopen, op zoek naar de tweede adem.

Vincent Mentzel
Misschien wel Nederlands bekendste nieuwsfotograaf: Vincent Mentzel. Sinds de jaren '70 fotografeeert Vincent Mentzel het nieuws voor NRC Handelsblad. Daarnaast is hij een buurman van de Rotterdamse Volksuniversiteit. Hij geeft een Volkscollege met de titel: Fotojournalistiek, of hoe is het om te werken voor een krant.

Sanneke van Hassel
De Rotterdamse auteur Sanneke van Hassel is niet meer weg te denken als beschermheilige van de Volksuniversiteit. Ze maakte samen met fotograaf Carel van Hees het boek Wat maakt u van het leven? over honderd jaar Volksuniversiteit en sprak hier lovend over in het programma Kunststof op Radio 1. Zij voert u de 16e langs Honderd jaar Volksuniversiteit in een kwartier

Frank Groot
Voor Theo directeur van de Volksuniversiteit werd, was hij directeur van filmhuis LantarenVenster, dat toen nog in de Gouvernestraat zat. Inmiddels heeft Rotterdam er een gedurfd filmhuis bij, gevestigd in het pand waar Theo met plezier werkte: KINO. De titel van het Volkscollege van oprichter Frank Groot is KINO; nieuw leven in het oude filmhuis.

Carla Hendriks
Carla Hendriks is een geliefde docent kunstgeschiedenis aan de Volksuniversiteit, die toevallig ook - net als Theo - gek is op koken en eten. Speciaal voor zijn afscheid bedacht zij een Volkscollege met de titel Mmm…eten in/is de kunst! over de respresentatie van Theo's favouriete gerechten in de kunstgeschiedenis.

Sjoerd Kemeling
“Wat was het eerste Rock and Roll nummer?” Op deze vraag gaat Sjoerd Kemeling in tijdens zijn Volkscollege. Hij is popmuziekdeskundige een goede vriend van Theo. Hij gaf enkele jaren de cursus Geschiedenis van de popmuziek en tijdens Theo's feest geeft hij nog een keer een college.

Rocco Ladage
Theo is groot culinair liefhebber, maar op z'n tijd gaat een patatje  er ook zeker wel in. Voor wie geldt dat nou niet? De lekkerste van Rotterdam zijn toch die van Bram Ladage. Daarom geeft Rocco Ladage een masterclass waarin u leert hakken, voorbakken en bakken en komt hij met de Bram Mini patatkraam naar de Volksuniversiteit.