Welkom: Inloggen

1917

Cursusnummer: 972

De Rotterdamse Volksuniversiteit werd op 20 december 1917 opgericht. De cursus 1917 besteedt op een bijzondere wijze aandacht aan dit bijna jubileum. In 16 lessen behandelen docenten uit uiteenlopende disciplines, cruciale gebeurtenissen uit het geboortejaar van de Volksuniversiteit.  Besproken worden: De Russische revolutie, zowel het verloop ervan als de filosofische ondergrond op basis van de ideeën van Karl Marx. De prachtige film ‘Oktober” van een van de pioniers van de beginnende filmkunst Segej Eisenstein wordt behandeld. Vanzelfsprekend is er aandacht voor het werk van de componisten Shostakovich en Prokofjev 
Het roemruchte ballet “Parade” van de Ballets Russes, in 1917 voor het eerst opgevoerd, wordt besproken. Twee belangrijke en invloedrijke kunststromingen worden behandeld; De oorspronkelijk Nederlandse De Stijl en de in Zwitserland ontstane avant-garde beweging DaDa.
Nederlandse en internationale literatuur is een essentieel onderdeel van deze cursus; besproken worden o.a.  de historische roman “De Komedianten”, van Louis Couperus en van Herman Heijermans, “De Wijze Kater”. Een van de belangrijkste werken van T.S. Eliot: 'Prufrock, and other observations' kan niet ontbreken evenals het werk van Thomas en Heinrich Mann. Ook de Franse schrijver Apollinaire komt aan bod.  
Uiteraard wordt ook de oprichting en geschiedenis van de Volksuniversiteit behandeld. 

PS 1917 was een bewogen jaar. Slechts een beperkt aantal gebeurtenissen uit dat jaar kunnen in deze cursus behandeld worden. Daarom komen we -bij grote belangstelling- in september met een vervolg.

 

Meer informatie: 
  • Deze activiteit gaat door, inschrijven is nog mogelijk
  • Vanaf woensdag 8 februari 2017 van 13:15 uur tot 14:45 uur
  • 16 lessen van 1,5 uur (klik hier voor de lijst met data en tijden)
  • Prijs: € 162,00 Betaling in 5 termijnen is mogelijk. (klik hier).
  • Docenten: Dhr. A. (Aad) Engelfriet, Dhr. K.J. (Hans) van Gelder, Mw. C. Hendriks, Mw. C.A.M. (Cornée) Jacobs, Mw. C. (Corrie) Jolink, Dhr. C.J. Lafeber, Dhr. D. Peters, Mw. H.M. (Heidi) Schoeman-Soffker, Mw. R. (Ria) Terstegge-Boersma, Dhr. H.J.A. Verheijen (klik hier voor meer informatie)
  • Locatie: Heemraadssingel 275-277 (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)