Welkom: Inloggen

Het feminisme is een gevolg van o.m. de Heksenvervolgingen

Cursusnummer: 929

Pas in de tijd van de Renaissance en niet in de Middeleeuwen zoals vaak wordt gedacht,  zouden de heksenvervolgingen hun trieste hoogtepunt bereiken. Hekserij werd beschouwd als een sekte, vrouwen die de duivel aanbaden en o.m. seks met hem hadden tijdens zogenaamde heksensabbats. 

Tot 1700 zijn ca 40.000 tot 100.000 mensen wegens hekserij aangeklaagd! In de cursus aandacht voor soms gruwelijke heksenprocessen in Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Engeland, Schotland en de USA. Een journalist die ooit belde met de vraag heeft u misschien een leuk verhaal over heksen, na een paar dingen genoemd te hebben, werd het helemaal stil...
Hoe kon dit allemaal gebeuren, wat was de rol van de kerk? Het feminisme zou mogelijk niet zijn ontstaan zonder de heksenvervolgingen, en  zou ook gebaseerd zijn op Lilith, de vrouwelijke Lucifer, de eerste opstandige vrouw van Adam.  Pas erna kwam de meer "onderdanige" Eva.
Beruchte boeken als de Heksenhamer zouden heel lang worden gebruikt als onderzoeksmethode. In de Heksenkamer werden als schuldigen voor allerlei rampen als vanzelf verwezen naar met de Duivel samenspannende vrouwen. In de Laatste Dagen voor het vergaan van de Aarde zou immers Satan weer het duel aangaan met de Hemel, nu geholpen door heksen. 

Ook aandacht voor iemand als Johannes Wier, de "grondlegger" van de psychiatrie, die als een van de eersten met bijv. eigen onderzoekingen zou komen die aan de basis hebben gestaan van wat later zou worden genoemd De Onttovering van de Waanzin. Naar Johannes Wier zijn in een aantal steden straten vernoemd, in 1960 is hij geëerd met een postzegel ter gelegenheid van het Jaar van de Geestelijke Volksgezondheid.

De cursus begint bij de goden die aan de basis hebben gestaan van de 16e eeuwse beeldvorming  over heksen o.m. Hekate, Bastet, Vanth, Succubus, de laatste zou zijn verwekt door Lilith. 

Waar komen allerlei "bijgeloven" vandaan, bijv. het getal 13, in China het getal 4,  zwarte katten, Haloween etc. 
Onze huidige beeldvorming over heksen is sterk beinvloed door Walt Disney en de Gebroeders Grimm die oude volksverhalen opdiepten en evt aanpasten tot "onze" sprookjes. 

Ook nu nog zijn er mensen die zich Wicca's noemen en o.m. teruggrijpen naar bijv. Druïden en Barden.

Meer informatie: 
  • Deze activiteit is gepland, u kunt zich inschrijven.
  • Vanaf maandag 6 maart 2017 van 13:15 uur tot 14:45 uur
  • 4 lessen van 1,5 uur (klik hier voor de lijst met data en tijden)
  • Prijs: € 48,00 Betaling in 1 termijnen is mogelijk. (klik hier).
  • Docent: Dhr. A. (Aad) Engelfriet (klik hier voor meer informatie)
  • Locatie: Heemraadssingel 275-277 (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)