Geschiedenis van de Filosofie 1

“Filosofie begint met verwondering en het is nog altijd de verwondering die filosofen aan het filosoferen zet”, aldus Aristoteles. Deze cursus schetst de geboorte van de filosofie in de Griekse cultuur. De eerste westerse filosofen zijn natuurfilosofen. Na de ontwikkeling van het schrift en de eerste literaire verkenningen in het medium taal komt het filosofische denken tot ontwikkeling. Mensen stellen zich vragen over hun wereld, het heelal, zichzelf en hun plaats in de wereld.

In de klassieke periode komt de filosofie in Athene tot grote bloei door Socrates, Plato en Aristoteles. Hun filosofie kan kort worden gekarakteriseerd als een streven naar helderheid over de kosmos, de Logos en Eros. De Romeinse filosofen blijven schatplichtig aan de Grieken. Er zal aandacht worden besteed aan de Eclectici en de Stoa. De cursus zal worden afgesloten met een inleiding op de filosofie van Plotinus.

Elke les staat een filosoof centraal. Er is geen huiswerk, wel wordt er literatuur voor verdere zelfstudie aangereikt.

Donderdag 23 september 2021
16 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 13:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 200,00 Betaling in 4 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. C.A.M. (Cornée) Jacobs
Inschrijving nog open >
C.A.M. (Cornée) Jacobs
Drs. Cornée Jacobs (1949) heeft filosofie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is verbonden geweest aan de Willem de Kooning Academie van de Hogeschool Rotterdam als docent theorie. Gastdocentschap aan verschillende Nederlandse universiteiten. Andere werkzaamheden: publicist, kunstcriticus en organisator van symposia over filosofie en kunst. De lessen filosofie en antieke cultuur worden vergezeld van uitgebreide lesbrieven. Er is ruimte voor reactie en debat over de aangeboden lesstof.