Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 424

Politieke filosofie 3

Politieke filosofie 3
Cursuscode: 424

In haar boek: Totalitarisme (1948/1973) verwerpt Hannah Arendt de opvatting dat het antisemitisme direct zou voorkomen uit een eeuwenoude joden-haat. Zij erkent dat er in de hele Westerse geschiedenis sprake is geweest van grote golven van antisemitisme, maar op het eind van de negentiende eeuw is die joden-haat volgens haar niet zozeer gebaseerd op religieuze verschillen van inzicht, maar op nationale motieven. In de negentiende eeuw ontstaat de Duitse natiestaat uit een verzameling van allerlei grote en kleine staten. Volgens Arendt voltrekt de ontwikkeling van een natiestaat zich in processen van in- en uitsluitingen van bevolkingsgroepen. De joden passen op de een of andere manier niet in dit nieuwe nationalistische geheel. Arendt ziet in de studie naar het totalitarisme grote overeenkomsten tussen het rijk van het Nazisme onder Hitler en dat van het communisme, zoals dat gestalte kreeg onder Stalin. Hoewel er grote verschillen zijn: het nazisme proclameert een regressief en mythisch wereldbeeld, terwijl het Russische sovjetcommunisme zijn staatsopvatting ontwikkelt op basis van een progressieve en rationalistische manier van denken. De overeenkomst schuilt voor Arendt in het radicale kwaad. De kern van beide totalitaire regimes wordt gevormd door het concentratiekamp waarin mensen worden opgesloten. Deze opgesloten groepen mensen worden tot overbodige wezens van de samenleving gemaakt. De totalitaire regimes creëren op grote schaal onmenselijkheid. Het regime werkt als een soort machine met als doel mensen eerst moreel te onttakelen en vervolgens te vernietigen. Deze vernietigingsmachine die bestaat bij de gratie van het uitsluiten en vernietigen van grote groepen mensen is voor Arendt het nieuwe in de sociale geschiedenis van de mensheid.

In deze cursus wordt het boek Totalitarisme van Arendt (Nederlandse vertaling) in zijn geheel besproken aan de hand van samenvattingen van de diverse hoofdstukken. Hoewel niet strikt noodzakelijk, wordt wel aanbevolen om het boek aan te schaffen.

Donderdag 19 september 2019
16 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 13:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 177,00 Betaling in 4 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. C.A.M. (Cornée) Jacobs
13:15 - 14:45
Locatie: Heemraadssingel 275-277 (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Aanmelden wachtlijst >
C.A.M. (Cornée) Jacobs
C.A.M. (Cornée) Jacobs
Drs. Cornée Jacobs (1949) heeft filosofie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is verbonden geweest aan de Willem de Kooning Academie van de Hogeschool Rotterdam als docent theorie. Gastdocentschap aan verschillende Nederlandse universiteiten. Andere werkzaamheden: publicist, kunstcriticus en organisator van symposia over filosofie en kunst. De lessen filosofie en antieke cultuur worden vergezeld van uitgebreide lesbrieven. Er is ruimte voor reactie en debat over de aangeboden lesstof.