Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 409

De wederopbouw van Rotterdam

De wederopbouw van Rotterdam
Cursuscode: 409

Al zeer snel na de mei dagen van 1940 werd al gestart met het maken van wederopbouwplannen voor het verwoeste centrum. Aanvankelijk koos men voor een historiserende "Dresden" herbouw, met eerbied voor de historische stadsdriehoek. Maar dan wel met bredere wegen en een nieuw Centraal Station. Na presentatie van de "definitieve" plannen, kwam er verzet vanuit vooral het bedrijfsleven. Met hun nieuwe ideeën werd op 28 mei 1946 het beroemde Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam door de gemeenteraad aangenomen.

Het Basisplan werd aangeprezen met zinnen als: "Rotterdam zal nooit schoon en mooi zijn, het zal zich misschien wat ruw presenteren, maar het zal eerlijk zijn. Het snelle verkeer, de brede boulevards, de hoge gebouwen zullen gezamenlijk een sfeer van bedrijvigheid scheppen. Gemoedelijk zal het er niet zijn, maar op het ogenblik zien we liever een rij glanzende auto's dan een rijtuig met oude dames."

In juli 1940 werd echter al verzucht: "Als Rotterdam zijn nieuwe binnenstad heeft gekregen, zullen de verkeerswegen breder, de straten ruimer, de huizen groter zijn. Maar iets dat ons lief was is verdwenen." Maar Het Vrije Volk omschreef het zo: "Rotterdam, stroop de mouwen op! Er staat een groots werk te gebeuren. Realiseert Gij U, Rotterdammers, dat vele der dierbaarste herinneringen aan wat in de Meidagen verloren ging, zich juist vasthechtten aan wat, nuchter bezien, slechts tekortkomingen waren van de oude stad."

Natuurlijk ook aandacht voor de tragiek van Witteveen, de man achter het 1e afgewezen plan. De overgang naar Van Traa, die het Basisplan promootte. Last but not least, de grote invloed van Van der Leeuw, de visionaire directeur van de nieuwe Van Nelle fabriek en dus ook dé aanhanger van het Nieuwe Bouwen volgens de Nieuwe Zakelijkheid. Of de gewone Rotterdammer  destijds helemaal kon overzien wat er uiteindelijk zou ontstaan uit de discussies tussen stedebouwers en architecten, is nog steeds de vraag.  

Maandag 28 oktober 2019
4 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 13:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 58,00 Betaling in 1 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. A. (Aad) Engelfriet
13:15 - 14:45
Locatie: Heemraadssingel 275-277 (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
A. (Aad) Engelfriet
A. (Aad) Engelfriet
Aad Engelfriet is een veelzijdige en bekende Rotterdammer. Stadsgids voor o.m. Rotterdam, maar ook webmaster van een van de grootste websites over de geschiedenis van Rotterdam, kortom, ben al heel mijn leven bezig met Rotterdam. Daarnaast ook cultureel-historisch reisleider naar een groot aantal landen in en buiten Europa, van Tibet tot Groot-Brittannië. Totaal al ca 50 reizen mogen begeleiden. En wat is er nu leuker dan op de Volksuniversiteit mijn (o.m. reis)verhalen en kennis te mogen delen met zoveel cursisten. Met als hoogtepunt een of meerdere keren per jaar het geven van een lezing met aansluitend een bijbehorende excursie ergens in Rotterdam of daarbuiten! Ik zie er weer naar uit om u te ontmoeten, graag tot ziens!