Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 948

Cursustours, Rotterdam in het interbellum: Museumpark

Cursustours, Rotterdam in het interbellum: Museumpark
Cursuscode: 948

Het deel van de stad wat we nu kennen als het Museumpark maakte tot begin vorige eeuw geleden nog deel uit van het Land van Hoboken. 

Tijdens twee wandelingen gaan we in op de gebouwen en instellingen die hier destijds een plek vonden; besteden we aandacht aan de opmerkelijke beginjaren van de Volksuniversiteit; en ontdek je hoe brede lagen van de Rotterdamse bevolking hier in aanraking kwamen met vooruitstrevende ideeën op het gebied van architectuur, kunst, cultuur, ontspanning, onderwijs en emancipatie.

Het zaadje voor het populaire Rotterdam van nu - met z'n iconische gebouwen, spectaculaire hoogbouw en brede culturele activiteiten - werd al een eeuw geleden geplant. In een reeks rondleidingen neem ik je mee op een 'tijdreis' naar het interbellum, de jaren tussen de twee wereldoorlogen. Het interbellum was de tijd waarin Rotterdam veranderde van een traditionele werkstad in een vooruitstrevende, grootstedelijke cultuurstad; waarin het mondaine leven alle lagen van de samenleving wist te bereiken, dankzij nieuwe verworvenheden op het gebied van inkomenszekerheid, volkshuisvesting en zelfontplooiing.(verworvenheden die in onze eigen tijd steeds meer onder druk zijn komen te staan).Maar het was ook een periode waarin de hoop, het optimisme en de collectiviteit van de bruisende jaren '20 langzaam aan plaats maakten voor de werkloosheid en onzekerheid van de crisisjaren '30 en de vrees voor een naderende oorlogsdreiging. Tijdens de rondleiding wandelen we in museumpark. Daarbij ga ik - aan de hand van tot de verbeelding sprekende verhalen - in op de stedelijke ontwikkeling, de architectuur en de cultuur; en zoom ik specifiek in op de emancipatie van twee groepen die in deze periode voor het eerst een stem kregen: vrouwen en arbeiders.

Maandag 9 augustus 2021
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 15:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 47,00 Betaling in 1 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. M. (Marly) Weemen
15:00 - 17:00
Locatie: Het Museumpark (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
M. (Marly) Weemen
M. (Marly) Weemen
Midden jaren '80 streek ik neer in Rotterdam voor een studie aan de Willem de Kooning Academie. In die tijd liet Rotterdam zich nog niet zomaar kennen en werd mijn nieuwsgierigheid gewekt: hoe was de stad geworden zoals ze was? Sinds mijn afstuderen werkte ik jarenlang als zelfstandig ruimtelijk vormgever. Vanuit die achtergrond begon ik met het geven van rondleidingen, waarin ik je met andere ogen laat kijken naar kunst en architectuur waar je anders misschien zomaar aan voorbij zou lopen. Sinds 2013 ontwikkel ik onder de naam Tijdloos Rotterdam 'tijdreizen': themarondleidingen en -presentaties over Rotterdams moderne architectonische, culturele en sociale geschiedenis. Daarbij geef ik graag extra aandacht aan mensen en verhalen die in de geschiedenis onderbelicht zijn gebleven.