Roemenië, Land van Dracula, kastelen en iconen

Onze docent van de Volksuniversiteit Rotterdam en cultureel-historisch reisleider Aad Engelfriet heeft 7x groepen begeleid door een voor velen onbekend Roemenië, een land inderdaad met vooroordelen, maar in de praktijk een zich snel ontwikkelend land vol natuurschoon, vele onbekende cultuurschatten en een ongekende gastvrijheid. Roemenië blijkt een land te zijn vol van tradities, middeleeuwse kloosters, houten kerkjes, kastelen en paleizen.
In het Noorden van Roemenië, de Bukowina, bevinden zich bijv. een groot aantal bijzondere, door de Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen, kloosters, zowel van binnen als van buiten voorzien van eeuwenoude zeer unieke fresco's en iconen.
Oude steden, met volledig gerestaureerde binnensteden, zoals Sibiu, in 2007 Europa's culturele hoofdstad. Eenmaal binnen de stadsmuren van Sighisoara lijkt het of je terecht komt in een ver verleden! In Sighisoara ook het geboortehuis van de 15e eeuwse graaf Vlad III, model gestaan voor Dracula, de beroemde roman van Bram Stoker. Naar het "Dracula" Kasteel Bran, een parel op een heuvel, komen veel bezoekers op zoek naar Dracula, en dan tja...
De smalste straat van Europa, het bizarre kasteel Peles, waar ooit ook Koningin Emma is geweest, Biertan met een Unesco beschermde Wehrkirche, het komt allemaal aan de orde.
In Sibiel een glas iconen museum, met ca 700 stuks primitieve volksiconen, verzameld door een 15 jaar om zijn geloof gevangen gezeten Orthodoxe priester, terecht bang dat ze door het Ceausescu regime zouden worden vernietigd.
En natuurlijk de verhalen over de aan hoogmoedswaanzin leidende Ceausescu, die zijn 2e grootste gebouw ter wereld, na het Pentagon in Washington, nooit zou betreden. Een "leeg" gebouw met 2000 zalen en kamers, de waanzin ten top... Vroeger werd Boekarest Klein Parijs genoemd, dankzij de Ceausescu littekens is veel verdwenen.
De 2 uurs lezing wordt besloten met een unieke fotoshow, een selektie van deelnemers foto’s.