Wegdromen in Oezbekistan

Cursusnummer:
Wegdromen in Oezbekistan

Sinds 2000 jaar verbindt de legendarische Zijderoute China met het Westen. Alleen al haar naam wekt dromen van karavanen, kostbare stoffen en oriëntaalse kruiden op. Zodra je het rijk van Dzjengis Khan en Timoer Lenk betreedt, ben je getuige van de nog steeds aanwezige resten uit het verleden.

Prachtige bouwwerken voorzien van kunstige ornamenten, mozaïeken en koran teksten zijn stille getuigen van de oude stad Samarkand, meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en daarmee één van de oudste nog bewoonde steden ter wereld! Aan het Registanplein liggen 3 prachtige madrassa's met mooie versierde groenblauwe koepels te glinsteren in de zon.

In Bukhara vind je typisch Islamitische Architectuur! Bukhara is ook de stad van wijsheid en kennis en door de eeuwen heen heeft het altijd een aantrekkingskracht gehad op kunstenaars en geleerden.

In Shakhrisabz ontmoette Alexander de Grote zijn latere vrouw Roxana en werd de grote veroveraar Timoer Lenk geboren. Timoer Lenk beschouwde zich als de opvolger van o.m. Dzjengis Khan. Indrukwekkende monumenten, waaronder het zomerpaleis van Timoer en de Kok-Gumbaz Moskee herinneren aan het grootse verleden. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren '90, werden in het toen onafhankelijk geworden Oezbekistan alle Lenin standbeelden vervangen door die van Timoer Lenk. Voor veel omringende landen pijnlijk want Timoer Lenk, ook wel Tamerlane genoemd, is de geschiedenis ingegaan als, tot WOI, de grootste massamoordenaar in de moderne geschiedenis. Gelukkig is hij nooit naar Europa gekomen, waarom? Daar viel weinig te halen, aldus zijn spionnen. Van Tamerlane is de uitspraak Als u onze macht wilt uitdagen, kijk dan eerst naar onze gebouwen... Vandaar veel  gerestaureerde prachtige gebouwen in Oezbekistan.

En dan Khiva, een in authentieke staat teruggebrachte woestijnstad. De oude nog ommuurde binnenstad Itchan Kala, een Unesco Werelderfgoed, is het best intact gebleven van Oezbekistans beroemde steden! Rondom de blauwe Kalta Minor minaret waan je je in een geheel andere wereld. Minaretten, mausolea, paleizen en Koranscholen, de een nog mooier en rijker gedecoreerd dan de ander!

Soms knijp je stiekum in je arm, droom ik of ben ik er echt.....

De 2 uurs lezing wordt besloten met een unieke fotoshow, een selektie van deelnemers foto's aan de reis begeleid door onze docent van de Volksuniversiteit Rotterdam en cultureel-historisch reisleider Aad Engelfriet.