Baroktijden herleven aan de Rotterdamse Volksuniversiteit

In het Rijksmuseum in Amsterdam wordt van 14 februari t/m 7 juni 2020 een tentoonstelling gehouden over het begin van de Barok in Rome, met als hoofdrolspelers de schilder Caravaggio en de beeldhouwer/architect Bernini.

In deze korte cursus behandelt historicus Harrie Verheijen het ontstaan van de Barok en de rol die Caravaggio en Bernini in de Barok spelen. Dat maakt deze cursus niet alleen een goede voorbereiding op de tentoonstelling maar, met de aanvullende lezingen van muziekgeschiedenis en liturgie docent Hans van Gelder, over de Johannes en Matthaüs Passion een compleet kwartet in onze Baroksessies.

De lezingen over het ontstaan van de Barok en de rol die Caravaggio en Bernini in de Barok spelen vinden plaats op donderdag 12 en donderdag 19 maart 11.15 – 12.45 uur.

Het bespreken van de Matthaüs Passion en Johannes Passion van ’s werelds bekendste Barokcomponist Johann Sebastian Bach vindt plaats op za 21 maart en op za 28 maart is het de beurt aan de Johannes Passion. Op beide zaterdagen is de cursus van 10.00 – 13.00 uur.

Schrijft u zich in voor dit boeiende Barok vierluik? Dan betaalt u 77 euro in plaats van 102 euro.

Donderdag 12 maart 2020
4 lessen van 1,5 uur , meerdere bijeenkomsten per week aanvangstijd 11:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 77,00 Betaling in 1 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. K.J. (Hans) van Gelder, Dhr. H.J.A. (Harrie) Verheijen
K.J. (Hans) van Gelder
Hans van Gelder (Rotterdam, 1951) behaalde in 1972 het diploma Pedagogische Akademie. Van 1974-1983 studeerde hij de hoofdvakken Schoolmuziek en Orgel (docerend en uitvoerend musicus) aan het Rotterdams Conservatorium. In 1981 behaalde hij tevens het Praktijkdiploma Protestantse Kerkmuziek. Van Gelder was aanvankelijk als docent Muziek werkzaam binnen het opleidingsonderwijs aan onderwijsgevenden basisonderwijs; vanaf 1983 is hij als docent Muziekgeschiedenis binnen de volwasseneneducatie werkzaam. Aan de Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam is hij verbonden als docent Liturgiek. Regelmatig verzorgt hij lezingen met geluidsvoorbeelden over een veelheid aan (muzikale) onderwerpen in Rotterdam en omgeving. Hans van Gelder is organist van de Hervormde Gemeente Barendrecht en vervangend organist van de Laurenskerk. In Parijs maakte hij met o.a. Anton Doornhein in 2011 een CD-productie over de orgelmuziek van Olivier Messiaen en een aantal van diens tijdgenoten.
H.J.A. (Harrie) Verheijen
Harrie Verheijen is geboren in 1950. Hij is aan de Rijksuniversiteit Utrecht afgestudeerd als historicus en werkt sinds 1982 aan de RAS/het Albeda Collega als docent geschiedenis en vanaf 1993 ook als docent cultuurgeschiedenis.