Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 913

Rococo en Classicisme

Rococo en Classicisme
Cursuscode: 913

De rococo ontstaat in Frankrijk rond 1720 als reactie op de strenge barok en wordt gekenmerkt door sierlijkheid en elegantie. De inrichting van de kamers wordt lichter, de versiering wulpser met veel S en C- motieven en de stoelen comfortabeler. Ook de schilderkunst verandert tijdens de rococo. Schilders als Watteau, Boucher een Fragonard kiezen luchtige onderwerpen en gaan pasteltinten gebruiken.

Vanaf ongeveer 1770 komt er een tegenbeweging: het (neo)classicisme. Kunstenaars grijpen weer terug op voorbeelden uit de klassieke oudheid. De klassieke kunst met haar evenwichtige, harmonische composities en vaste maatverhoudingen zonder overdreven versieringen wordt de gangbare stijl.

Ook de schilderkunst ondergaat een drastische verandering. Kleurgebruik en compositie komen in dienst van  de voorstelling. De schilders gaan met koele kleuren werken en de compositie is meestal eenvoudig. Ze hebben een voorkeur voor thema’s uit de klassieke oudheid of moraliserende onderwerpen. Tot de beroemdste schilders uit het classicisme behoren David en Ingres.

Woensdag 19 juni 2019
2 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 11:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 31,00 Betaling in 0 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. H.J.A. (Harrie) Verheijen
11:15 - 12:45
Locatie: Heemraadssingel 275-277 (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving nog open >
H.J.A. (Harrie) Verheijen
H.J.A. (Harrie) Verheijen
Harrie Verheijen is geboren in 1950. Hij is aan de Rijksuniversiteit Utrecht afgestudeerd als historicus en werkt sinds 1982 aan de RAS/het Albeda Collega als docent geschiedenis en vanaf 1993 ook als docent cultuurgeschiedenis.