Wenen rond 1900 (Culturele Combinatie, 5 docenten)

In deze cursus behandelen vijf docenten (elke docent geeft 2 lessen) verschillende aspecten van Wenen rond 1900. Harrie Verheijen schetst de historische achtergrond van Wenen als hoofdstad van het Habsburgse Rijk met de toenemende sociale spanningen en het opkomend antisemitisme.

In het filosofische deel van de cursus bespreekt Cornée Jacobs het werk van de psychoanalyticus Sigmund Freud aan de hand van Die Traumdeutung, een analyse van de onbewuste gedachten die zich uiten in dromen en dagdromen en het Tractatus Logico-Philosophicus van de filosoof Ludwig Wittgenstein.

Heidi Schoeman geeft een overzicht van de literatuur van de "Wiener Moderne". Daarbij komen o.a. aan de orde Leutnant Gustl  van Arthur Schnitzler  en enkele gedichten van Hugo von Hoffmannsthal.

Susanne Winkler verzorgt het muzikale gedeelte van de cursus. Zij zal aandacht besteden aan de operettecultuur, de componist Gustav Mahler en het ontstaan van de 2e Weense school met Schönberg, Webern en Berg.

De bloei van de modern kunst in Wenen rond 1900  uit zich vooral in de portretkunst. Carla Hendriks laat zien hoe de “nieuwe Weners”, middle-class opdrachtgevers, vaak met een immigranten achtergrond, worden geportretteerd door bekende kunstenaars als Gustav Klimt, Oskar Kokoschka en Egon Schiele, maar ook door minder bekende als Bronica Koller, Arnold Schönberg, Max Oppenheimer en Richard Gerstl.

Woensdag 18 september 2019
10 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 13:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 117,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. H.J.A. (Harrie) Verheijen
H.J.A. (Harrie) Verheijen
Harrie Verheijen is geboren in 1950. Hij is aan de Rijksuniversiteit Utrecht afgestudeerd als historicus en werkt sinds 1982 aan de RAS/het Albeda Collega als docent geschiedenis en vanaf 1993 ook als docent cultuurgeschiedenis.