De symfonieën van Van Beethoven en meer

Liefhebbers van zijn muziek, en dat zijn er niet weinig, verheugen zich er nu al op: in 2020 wordt herdacht dat Ludwig van Beethoven 250 jaar geleden in Bonn werd  geboren. Enerzijds de componist die, wandelend met de handen op de rug, de mooiste melodieën hoorde en in zijn notieboekje opschreef, anderzijds een mens die, wanneer hij getergd werd door zijn opvliegend karakter, als een terriër van zich af kon bijten. Maar voor alles natuurlijk de man die de gehele 19e eeuw muzikaal richting heeft gegeven: vrijwel elke componist die na hem kwam werd door hem en zijn muziek beïnvloed, van Schubert tot Bruckner en van Berlioz tot Franck.  In acht lessen staan we stil bij (delen van) de symfonieën die hij componeerde, maar ook luisteren we per les naar een werk dat min of meer gelijktijdig met een bepaalde symfonie tot stand kwam. Alle aandacht dus voor de persoon en het werk van deze kleine grote man.

Donderdag 19 september 2019
8 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 98,00 Betaling in 1 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. K.J. (Hans) van Gelder
K.J. (Hans) van Gelder
Hans van Gelder (Rotterdam, 1951) behaalde in 1972 het diploma Pedagogische Akademie. Van 1974-1983 studeerde hij de hoofdvakken Schoolmuziek en Orgel (docerend en uitvoerend musicus) aan het Rotterdams Conservatorium. In 1981 behaalde hij tevens het Praktijkdiploma Protestantse Kerkmuziek. Van Gelder was aanvankelijk als docent Muziek werkzaam binnen het opleidingsonderwijs aan onderwijsgevenden basisonderwijs; vanaf 1983 is hij als docent Muziekgeschiedenis binnen de volwasseneneducatie werkzaam. Aan de Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam is hij verbonden als docent Liturgiek. Regelmatig verzorgt hij lezingen met geluidsvoorbeelden over een veelheid aan (muzikale) onderwerpen in Rotterdam en omgeving. Hans van Gelder is organist van de Hervormde Gemeente Barendrecht en vervangend organist van de Laurenskerk. In Parijs maakte hij met o.a. Anton Doornhein in 2011 een CD-productie over de orgelmuziek van Olivier Messiaen en een aantal van diens tijdgenoten.