Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 817

Jazz

Jazz
Cursuscode: 817

Precies honderd jaar terug, in 1917, werd niet alleen de Rotterdamse Volksuniversiteit opgericht; ook verscheen de allereerste jazzplaat met jazzcomposities uit die tijd. Deze cursus is een inkijkje in de Jazz, aan de hand van opnames in beeld en geluid van allerlei jazzmusici. Van Armstrong tot Zawinul wordt besproken door jazzmusicus Ruud Bergamin, die zelf ook voorbeelden op saxofoon speelt.

In de eerste vormen van Jazz worden ragtime, marsmuziek en veel blues herkend. Blues is altijd een van de rode draden door de jazz gebleven. Vanaf de jaren 30  worden composities van George Gershwin, Cole Porter, Harold Arlen, Jerome Kern, Richard Rodgers in de jazz gebruikt. Het gaat vaak om muziekstukken die afkomstig zijn uit musicals en films: “The Great American Songbook”. Met de bebop speelden musici als Charlie Parker, Thelonious Monk en Dizzy Gillespie hun eigen composities, die vaak gebaseerd waren op bestaande songs. Later kregen op zichzelf staande jazzcomposities meer nadruk. Stromingen als Free Jazz en Jazz-Rock voegden weer nieuwe hoofdstukken aan het grote boek van de Jazz toe. En die ontwikkeling gaat nog steeds door, het materiaal waarover wordt geïmproviseerd is veelsoortig, de jazz is nooit af. 

Donderdag 14 februari 2019
8 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 11:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 96,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. R. (Ruud) Bergamin
11:15 - 12:45
Locatie: Heemraadssingel 275-277 (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving nog open >
R. (Ruud) Bergamin
R. (Ruud) Bergamin
Toen ik 14 was, begon ik me intensief met jazz bezig te houden en ging saxofoon spelen. Al gauw trad ik toe tot een bandje, waarmee we vaak optraden. De liefde voor de muziek is nooit meer overgegaan. Een flink aantal jaren combineerde ik de jazzpraktijk met een part time (50%) baan als universitair docent rechtsgeleerdheid. Dat was een soort van dubbel bestaan, waarbij ik ook nog aan het conservatorium studeerde (schoolmuziek). Bijna 15 jaar geleden werd muziek mijn hoofdactiviteit. Regelmatig geef ik concerten, met uiteenlopende formaties. Lesgeven, zowel aan musici als aan leken, is daarnaast een geweldig leuke manier om mijn kennis en ervaring met anderen te delen. De volksuniversiteit is een van de plekken waar dit mogelijk is.