Zoltán Kodály en de Hongaarse folklore

De Hongaarse componist Zoltán Kodály (1882-1967) is nog steeds een relatief onbekende componist uit de eerste helft van de 20e eeuw. En dat terwijl zijn muziek gekenmerkt wordt door grote toegankelijkheid. Een groot aantal jaren werkte hij op muzikaal gebied samen met de bekender geworden Bela Bartok. Op lange wandelingen door het uitgestrekte Hongaarse platteland kregen beiden vaak stokoude mensen aan het zingen, waarna eeuwenoude melodieën en melodietjes terecht kwamen in klassieke muziekstukken. In deze cursus speciaal aandacht voor Kodály en zijn Háry Janossuite, zijn door de zigeunermuziek gekleurde Dansen van Galánta en zijn religieuze composities. In deze korte cursus gaan we op zoek naar de leefwereld van deze zo kleurige en veelzijdige componist.

Donderdag 6 februari 2020
3 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 48,00 Betaling in 1 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. K.J. (Hans) van Gelder
K.J. (Hans) van Gelder
Hans van Gelder (Rotterdam, 1951) behaalde in 1972 het diploma Pedagogische Akademie. Van 1974-1983 studeerde hij de hoofdvakken Schoolmuziek en Orgel (docerend en uitvoerend musicus) aan het Rotterdams Conservatorium. In 1981 behaalde hij tevens het Praktijkdiploma Protestantse Kerkmuziek. Van Gelder was aanvankelijk als docent Muziek werkzaam binnen het opleidingsonderwijs aan onderwijsgevenden basisonderwijs; vanaf 1983 is hij als docent Muziekgeschiedenis binnen de volwasseneneducatie werkzaam. Aan de Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam is hij verbonden als docent Liturgiek. Regelmatig verzorgt hij lezingen met geluidsvoorbeelden over een veelheid aan (muzikale) onderwerpen in Rotterdam en omgeving. Hans van Gelder is organist van de Hervormde Gemeente Barendrecht en vervangend organist van de Laurenskerk. In Parijs maakte hij met o.a. Anton Doornhein in 2011 een CD-productie over de orgelmuziek van Olivier Messiaen en een aantal van diens tijdgenoten.