Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 934

Mooi Middelburg

Mooi Middelburg
Cursuscode: 934

Een stad met een rijke geschiedenis, nog steeds terug te vinden in het huidige straatbeeld. In de VOC  tijd was Middelburg, na Amsterdam, zelfs de belangrijkste stad van Nederland.
Middelburg heeft in WOII veel te lijden gehad, al is de officiële versie over de mei dagen 1940 niet correct. 
Sinds 2005 staat ook in de stad het Zeeuws Slavernijmonument wat herinnert aan de aktiviteiten van de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC). Vanuit Middelburg vertrokken jarenlang handelsschepen richting o.m. Elmina in Ghana, om met de daar aangekochte slaven vervolgens door te varen naar bijv. Suriname, de zogenaamde driehoekshandel. 
Wat gaan we denkbeeldig bezoeken, natuurlijk de MCC met Dokhaven en Maisbaai, de schilderachtige Kuiperspoort en de prachtige Oostkerk en omgeving. Via de Spanjaardstraat gaan we richting Dam, met rijk aandoende gevels, o.m. van Jacob van Campen en een origineel 19e eeuws dok. 
Op en rondom de verkleinde Markt met zicht op de Kloveniersdoelen, bekijken we o.m. bovenaan het stadhuis. Ver boven de Zeeuwse Graven standbeelden, een creatie van Pierre Cuypers, Madonna met Kind genoemd, in werkelijkheid Wilhelmina met Juliana als peuter. Langs het Roosevelt monument en het Simpelhuys, waar ooit de 16e eeuwse Zeeuwse Gobelins werden vervaardigd, lopen we denkbeeldig door naar de Gouden Bocht van Middelburg, met o.m. patriciërs woningen van bijv. Jacob Cats en Jacob Roggeveen, de “ontdekker” van het Paaseiland.
Uiteindelijk belanden we op de Balans, waar naast het slavenmonument ook nog steeds het MCC pakhuis en MCC bestuurskantoor zijn te vinden. 
We eindigen denkbeeldig in het Abdij complex, met o.m. het graf van de Rooms-Koning Graaf Willem II, ook bekend van de fontein op het Binnenhof in Den Haag. Maar ook met kruidentuin, kloostergang en Zeeuws Museum, waar we de beroemde 16e eeuwse Zeeuwse Gobelins kunnen bekijken!
De stad van de Maneblussers is een denkbeeldig bezoek meer dan waard, gaat u mee? 

Maandag 5 juli 2021
1 les van 2 uur aanvangstijd 13:30
Prijs: € 22,00 Betaling in 1 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. A. (Aad) Engelfriet
13:30 - 15:30
Locatie: Heemraadssingel 275-277 (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
A. (Aad) Engelfriet
A. (Aad) Engelfriet
Aad Engelfriet is een veelzijdige en bekende Rotterdammer. Stadsgids voor o.m. Rotterdam, maar ook webmaster van een van de grootste websites over de geschiedenis van Rotterdam, kortom, ben al heel mijn leven bezig met Rotterdam. Daarnaast ook cultureel-historisch reisleider naar een groot aantal landen in en buiten Europa, van Tibet tot Groot-Brittannië. Totaal al ca 50 reizen mogen begeleiden. En wat is er nu leuker dan op de Volksuniversiteit mijn (o.m. reis)verhalen en kennis te mogen delen met zoveel cursisten. Met als hoogtepunt een of meerdere keren per jaar het geven van een lezing met aansluitend een bijbehorende excursie ergens in Rotterdam of daarbuiten! Ik zie er weer naar uit om u te ontmoeten, graag tot ziens!