Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 933

Jeroen Bosch en Den Bosch

Jeroen Bosch en Den Bosch
Cursuscode: 933

De zeer religieuze Jheronimus Bosch wordt gezien als de eerste schilder die de durf had om onze innerlijke angsten uit te beelden in een tijd dat de grenzen tussen hemel, hel en vagevuur als flinterdun werden beschouwd. 
Tegenwoordig wordt zijn werk ook wel omschreven als het hoogtepunt van de Noordelijke Renaissance.
Een aantal beroemde schilderijen zullen worden besproken: de Hooiwagen, Laatste Oordeel, Ecce Homo, Heremieten, Marskramer, Narrenschip en natuurlijk de Tuin der Lusten, Calvarie met Schenker en de Doornenkoning. Ook wordt een link gelegd met helaas afgewezen Jheronimus Bosch schilderijen, zoals de Zeven Hoofdzonden, ooit in de slaapkamer van Philips II en de Kruisdraging. 
Denkbeeldig brengen we ook een bezoek aan Den Bosch, waar we op zoek gaan naar de soms nog steeds aanwezige sporen van Jheronimus Bosch, o.m. het Puthuis, Onze Lieve Vrouwenhuisje, oudste waterpoort van Nederland, Zwanenbroedershuis en het oudste Maria standbeeld in de Nederlanden.
Onze docent Aad Engelfriet heeft deze lezing in 2016 diverse keren gegeven in en rondom Den Bosch, soms incl. rondleiding. 
Was u in 2016 (niet) in de gelegenheid om de Jheronimus Bosch tentoonstelling te bezoeken, dan kunt u nu weer helemaal worden bijgepraat!

Maandag 28 juni 2021
1 les van 2 uur aanvangstijd 13:30
Prijs: € 22,00 Betaling in 1 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Dhr. A. (Aad) Engelfriet
13:30 - 15:30
Locatie: Heemraadssingel 275-277 (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
A. (Aad) Engelfriet
A. (Aad) Engelfriet
Aad Engelfriet is een veelzijdige en bekende Rotterdammer. Stadsgids voor o.m. Rotterdam, maar ook webmaster van een van de grootste websites over de geschiedenis van Rotterdam, kortom, ben al heel mijn leven bezig met Rotterdam. Daarnaast ook cultureel-historisch reisleider naar een groot aantal landen in en buiten Europa, van Tibet tot Groot-Brittannië. Totaal al ca 50 reizen mogen begeleiden. En wat is er nu leuker dan op de Volksuniversiteit mijn (o.m. reis)verhalen en kennis te mogen delen met zoveel cursisten. Met als hoogtepunt een of meerdere keren per jaar het geven van een lezing met aansluitend een bijbehorende excursie ergens in Rotterdam of daarbuiten! Ik zie er weer naar uit om u te ontmoeten, graag tot ziens!