Zomaar weer wat andere Rotterdammers(m/v)

Cursusnummer:
901
Zomaar weer wat andere Rotterdammers(m/v)

In het derde deel van deze cursus gaan we in willekeurige volgorde kennismaken met enkele burgemeesters na Van Walsum. Ook praten we over bekende stadsarchivarissen, zoals Hazewinkel. Interessant is dat locaties zoals de Lijnbaan en het Weena hun naam aan deze Hazewinkel te danken hebben. Ook Unger, een van zijn voorgangers, heeft zijn stempel gedrukt op de stad, getuige het Ungerplein.

Andere prominente figuren die aan bod komen, zijn onder meer de houthandelaar Abraham Stolk en de families Muller en Rijckevorsel. We zullen ook spreken over de Heer Van Rhoon, Pendrecht en Cortgene en Anthony van Hoboken, die wordt beschouwd als de grootste Rotterdamse reder ooit. Daarbij hebben we het ook nog over Erasmus en zijn evenbeeld alsmede zielsverwant: Thomas More.

Lotte Stam-Beese, ook wel de moeder van onder andere het naoorlogse Pendrecht en Overschie genoemd, zal ook besproken worden. De kleurrijke Markthal in Rotterdam is een beroemd werk van kunstenaar Arno Coenen. Maar wie is Arno Coenen eigenlijk? Ook dit zal besproken worden in deze rijkgeschakeerde cursus.

Het Churchillplein dankt zijn naam aan Van der Mandele, die bezwaar maakte tegen de naam Van der Mandeleplein. Wat voor stad zou Rotterdam zijn geworden zonder Van der Mandele? En laten we Suze Groeneweg niet vergeten, het eerste vrouwelijke lid van zowel de Tweede Kamer als de Gemeenteraad van Rotterdam. Burgemeester Oud zei ooit over haar: "Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken."

En waarom heeft Rotterdam eigenlijk een Jacques Dutilhweg? Laten we hopen dat er ook tijd is om het te hebben over vader en zoon Jacques Dutilh, waarvan de laatste lange tijd bestuurslid was van onze VU en tevens de schoonvader van Ivo Opstelten is.

Startdatum
Lesvorm