Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 003

De kunst van het tuinieren beginners

De kunst van het tuinieren beginners
Cursuscode: 003

Vind je tuinieren heerlijk om te doen en zou je je tuinkennis wat willen verbreden dan is dit een interessante cursus voor je! In deze lessen leer je oa over de standplaats van planten, hoe je een bloemborder samenstelt en vooral hoe je het maximale uit je eigen tuin kan halen.

Hieronder meer over het cursusprogramma:

  1. Soorten tuinen. We bekijken in deze les voorbeelden van de vele soorten tuinen die er zijn. Denk aan natuurlijke tuinen, cottage gardens, designtuinen, de eetbare tuin etc.
  2. Elke plant zijn eigen plek. De juiste plek voor een plant maakt dat een plant goed groeit en bloeit. Zon, schaduw, vochtig of droog. Ze hebben alemaal zo hun eigen wens. In deze les gaan we hier dieper op in.
  3. Kleur, vorm, ritme, hoogte, hoeveelheid planten en het maken van combinatie’s. In deze les wordt er besproken en gekeken hoe je planten mooi kunt combineren en hoe je bijvoorbeeld kunt zorgen dat groepen planten gelijktijdig bloeien.
  4. Vermeerderen en zelf kweken. In deze les behandelen we de diverse methodes om (eigen) planten te vermeerderen; Dit kan o.a. door: zaaien, stekken, scheuren, wortelstek en bladstek.
  5. Het gehele jaar door een bloeiende en boeiende seizoenstuin. Haal het optimale uit je tuin en beleef bewust de vier seizoenen. Ook de winter kan heel interessant zijn in de tuin.
  6. Welke tuin past bij jou. In deze les gaan we zelf een tuincollage maken. Dit sfeerbeeld geeft een inspirerend inzicht en kan goed helpen bij het ontwikkelen van je tuinplannen.
  7. Een eenvoudig beplantingsplan of ‘vlekkenplan’ maken. Er bestaan vele mannieren om een beplantingsplan weer te geven in een ontwerptekening. Vaak zijn ze behoorlijk technisch uitgewerkt. Het kan ook eenvoudiger. In deze les ga je leren hoe je door middel van een ‘vlekkenplan‘ een vier seizoens-plantenborder kunt weergeven en invullen.

Deze cursus wordt gegeven door Marianne Bakelaar. Marianne is beeldendkunstenaar (schilderen en fotografie) en is daarnaast al meerdere jaren werkzaam als tuinontwerper en beplantingsadviseur voor natuurlijke en schilderachtige plantenborders.

 

Maandag 19 september 2022
7 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 162,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. M. (Marianne) Bakelaar
19:30 - 21:30
Locatie: Heemraadssingel 275-277 (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
M. (Marianne) Bakelaar
M. (Marianne) Bakelaar
Marianne Bakelaar heeft haar kunstopleiding gevolgd aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Na de opleiding tekenen en schilderen heeft Marianne hier ook nog een fotografie opleiding gevolgd. Zo'n beetje 20 jaar lang heeft zij tezamen met Matthijs Waardenburg vele muurschilderingen gemaakt door het hele land, naast haar vrije schilderkunst. In die periode gaf Marianne ook al les. Dat lesgeven werd op een gegeven moment verder uitgebreid en is nu een hele serie lessen geworden die zij met veel plezier en enthousiasme geeft aan haar cursisten! Het mooie van lesgeven is dat je je opgedane kennis door mag geven. Het is geweldig om te zien dat de cursisten zich verder ontwikkelen en dat hieruit prachtige werkstukken ontstaan. Het plezier om tezamen zo bezig te zijn in de klas, in de groep, heerlijk ontspannen en met mooie resultaten is goud waard! Marianne geeft inmiddels nu 30 jaar les in diverse discipline's. Naast tekenen en schilderen, aquarelleren en botanisch tekenen en schilderen geeft Marianne ook een tuincursus; de kunst van het tuinieren. Het thema bloemen en tuinen is een belangrijk thema in haar eigen werk. Hieruit is deze tuincursus ontstaan die haar cursisten o.a. leert hoe je een tuin aanpakt, kunt veranderen en hoe je schilderachtige plantencombinatie's kunt maken.