De kunst van het tuinieren beginners

Cursusnummer:
508
De kunst van het tuinieren beginners

Vind je tuinieren heerlijk om te doen en zou je je tuinkennis wat willen verbreden dan is dit een interessante cursus voor je! In deze lessen leer je oa over de standplaats van planten, hoe je een bloemborder samenstelt en vooral hoe je het maximale uit je eigen tuin kan halen.

Hieronder meer over het cursusprogramma:

 1. Soorten tuinen. We bekijken in deze les voorbeelden van de vele soorten tuinen die er zijn. Denk aan natuurlijke tuinen, cottage gardens, designtuinen, de eetbare tuin etc.
 2. Elke plant zijn eigen plek. De juiste plek voor een plant maakt dat een plant goed groeit en bloeit. Zon, schaduw, vochtig of droog. Ze hebben alemaal zo hun eigen wens. In deze les gaan we hier dieper op in.
 3. Kleur, vorm, ritme, hoogte, hoeveelheid planten en het maken van combinatie’s. In deze les wordt er besproken en gekeken hoe je planten mooi kunt combineren en hoe je bijvoorbeeld kunt zorgen dat groepen planten gelijktijdig bloeien.
 4. Vermeerderen en zelf kweken. In deze les behandelen we de diverse methodes om (eigen) planten te vermeerderen; Dit kan o.a. door: zaaien, stekken, scheuren, wortelstek en bladstek.
 5. Het gehele jaar door een bloeiende en boeiende seizoenstuin. Haal het optimale uit je tuin en beleef bewust de vier seizoenen. Ook de winter kan heel interessant zijn in de tuin.
 6. Welke tuin past bij jou. In deze les gaan we zelf een tuincollage maken. Dit sfeerbeeld geeft een inspirerend inzicht en kan goed helpen bij het ontwikkelen van je tuinplannen.
 7. Een eenvoudig beplantingsplan of ‘vlekkenplan’ maken. Er bestaan vele mannieren om een beplantingsplan weer te geven in een ontwerptekening. Vaak zijn ze behoorlijk technisch uitgewerkt. Het kan ook eenvoudiger. In deze les ga je leren hoe je door middel van een ‘vlekkenplan‘ een vier seizoens-plantenborder kunt weergeven en invullen.

Deze cursus wordt gegeven door Marianne Bakelaar. Marianne is beeldendkunstenaar (schilderen en fotografie) en is daarnaast al meerdere jaren werkzaam als tuinontwerper en beplantingsadviseur voor natuurlijke en schilderachtige plantenborders.

 

  Startdatum
  Lesvorm