Wat is bewustzijn?

Cursusnummer:
438
Persoonlijke ontwikkeling

Bewustzijn is een lastig en heel moeilijk onderwerp. "Oh help" zul je je misschien afvragen als je het onderwerp op onze website ziet staan. Toch wil ik samen met jou-met jullie, op zoek gaan naar wat we daar nu onder zouden kunnen verstaan. In hoeverre ben je je bewust van de wereld om je heen, in hoeverre ben je je bewust van jezelf, (en waar zit dat dan?)

Om deze vragen (en er zijn er nog veel en veel meer) te onderzoeken vraag ik van jou een actieve bijdrage.

Het is leuk en interessant om het hier met elkaar over te hebben. De verschillende gezichtspunten over het bewustzijn te bespreken. Dat maakt ons nog meer bewust. Ik ga dat in 3 bijeenkomsten bespreken. Dit gaan we doen aan de hand van 3 manieren van kijken naar dat bewustzijn.

  • Anatomisch/neurologisch (anatomie van het brein, de hersenen)
  • Filosofisch/spiritueel (wat hebben filosofen te zeggen over dat bewustzijn) en ja jij bent zelf ook de filosoof van je eigen brein
  • Sociologisch/toekomst. Hoe zou de toekomst van het bewustzijn eruit kunnen zien. Denk aan robots, kunstmatige intelligentie enz.

Verwacht van mij geen antwoord wat bewustzijn nu eigenlijk is. Dat is er eenvoudigweg niet. Maar erover praten, met elkaar hierover van gedachten wisselen kan heel verhelderend zijn. Hierbij zullen we gebruik maken van multimedia, filmpjes, geluidsfragmenten enzovoort.

Startdatum
Lesvorm