Bestellijst

Geen bestellingen

Nederlands als 2e taal/ Dutch 2nd language

De Rotterdamse Volksuniversiteit biedt een volledig pakket Nederlands als Tweede Taal. De cursussen richten zich op mensen voor wie Nederlands niet de eerste taal is, maar die in Nederland wonen of werken.

For English explanation click here

Onze cursussen leiden op tot het basisniveau van het inburgeringsdiploma en verder naar het staatsexamen 1 en staatsexamen 2. De lessen zijn klassikaal in kleine groepen met digitale ondersteuning. De voertaal in de klas is vanaf de eerste les Nederlands.

Niveau
Onze cursussen zijn ingedeeld op 8 verschillende niveaus volgens het Europees Referentiekader (ERK): A1, A2, A2+, B1, B1+, B2, B2+ en C1. Van cursussen voor complete beginners tot cursussen voor wie het Nederlands bijna vloeiend beheerst. Het is mogelijk om een cursus te starten op een niveau dat bij u past. Om uw niveau te bepalen, kunt u bij ons een test doen.

Hoe schrijf ik mij in voor een cursus op het juiste niveau?
Als u het niveau van de cursus waarop u wilt beginnen niet zeker weet, adviseren wij u een niveautoets te doen. Hiervoor volgt u de volgende stappen:

  1. U schrijft zich in voor het niveau waarop u denkt te kunnen starten en maakt vervolgens een afspraak om een toets te maken. Dit kan telefonisch via 010-476 1200 of via info@vu-rotterdam.nl.
  2. U komt langs en maakt de digitale toets achter een van onze computers. Houd er rekening mee dat de toets 10 euro kost en ongeveer 2 uur duurt. Het nakijken van de toets kan een paar dagen duren.
  3. Klopt de uitslag van de toets met het niveau waarvoor u zich heeft ingeschreven, dan krijgt u een uitnodiging voor de eerste les van uw cursus.
  4. Geeft de toets een andere uitslag, dan bellen we u en overleggen we over een cursus op een passend niveau.

Lees onder het cursusaanbod hoe u landelijk examen kunt doen voor het inburgeringsexamen en het staatsexamen.

Binnenkort: niveau A2
Nederlands als tweede taal A2-ON... 15 x op Di. 09-06-2020 18:30 - 21:30
Binnenkort: niveau A2+
Nederlands als tweede taal A2+ O... 15 x op Di. 16-06-2020 18:30 - 21:30
Binnenkort: niveau B1
Nederlands als tweede taal B1 15 x op Di. 23-06-2020 18:30 - 21:30

Nederlands voor inburgeringsexamen en staatsexamen
U kunt op drie niveaus een landelijk examen doen. Het Inburgeringsexamen is op A2-niveau, het staatsexamen I op B1-niveau en het staatsexamen II op B2-niveau. De examens bestaan uit 4 onderdelen: lezen, luisteren, schrijven en spreken. Daarnaast moet u ook eenmaal de examens maken in de onderdelen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA).

Met het inburgeringsdiploma kunt u een Nederlands paspoort aanvragen. Met het staatsexamen I-diploma kunt u een Nederlandse MBO-opleiding doen en met het staatsexamen II-diploma kunt u een Nederlandse HBO-studie of universitaire studie doen.

Reguliere cursus Nederlands of inburgeringscursus?
Om op het niveau van de examens te komen kunt u onze reguliere cursussen Nederlands als Tweede Taal volgen, niveau A2 voor het inburgeringsexamen, niveau B1 voor het staatsexamen I en B2 voor het staatsexamen II. De Volksuniversiteit biedt ook speciale inburgeringscursussen, KNM en ONA cursussen en staatsexamen I en II-cursussen. In deze cursussen bereidt u zich samen met de docent en de medecursisten voor op de examens en u geeft zich gezamenlijk op voor de examens.

Voorwaarden
Om deel te nemen aan onze cursussen Nederlands als Tweede Taal (NT2) zijn er 2 voorwaarden:
- U moet de middelbare school hebben afgerond
- U moet het Latijnse schrift beheersen

Alle niveaus worden afgesloten met een officiële TOA-toets. U moet voor tenminste drie van de vier vaardigheden (lezen, schrijven, spreken en luisteren) slagen en voor de vierde vaardigheid op weg zijn naar om te mogen inschrijven voor het volgende niveau.

Blik op werk-keurmerkLenen bij DUO voor statushouders
De Volksuniversiteit heeft het aspirant keurmerk Blik op Werk. Dat wil zeggen dat u bij ons terecht kunt voor officiële cursussen gericht op de inburgering en het staatsexamen. Dankzij dit keurmerk is het ook mogelijk om het bedrag voor de cursus te lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Meer informatie.

Kom naar de eerstvolgende Open Dag voor meer informatie.