Welkom: Inloggen
Body:

De Rotterdamse Volksuniversiteit in woord en beeld

Schrijfster Sanneke van Hassel en fotograaf Carel van Hees presenteren op donderdag 23 november om 16.30 uur het boek Wat maakt u van het leven? – Honderd jaar Rotterdamse Volksuniversiteit. Dat doen ze tijdens de viering van ons honderdjarig jubileum. Vanaf 24 november ligt het boek, uitgegeven door Uitgeverij Diafragma, in de boekhandels.

Het duo portretteert de Rotterdamse Volksuniversiteit vanuit verschillende perspectieven, aan de hand van sleutelfiguren en overeenkomsten tussen heden en verleden. Het boek is een beschrijving van de rijke geschiedenis van de Rotterdamse Volksuniversiteit, gecombineerd met een persoonlijk verslag en foto’s van de lessen anno 2017. Het resultaat is een kleurrijk portret van een van de grootste Volksuniversiteiten van Nederland, die in het interbellum al 30.000 leden telde en tegenwoordig met ruim 400 cursussen nog steeds een belangrijke rol in Rotterdam vervult.

Het boek is het eerste historische non-fictiewerk van Sanneke van Hassel, onder andere bekend van de romans Nest en Stille grond. Carel van Hees verdiende zijn sporen als documentair fotograaf en filmmaker. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan en fotografeert voor onder andere Vrij Nederland en NRC Handelsblad.

Rotterdamse ‘Volkscolleges’
Voorafgaand aan de boekpresentatie verzorgt een aantal prominente Rotterdammers vanaf 14.00 uur ‘Volkscolleges’ in de lokalen aan de Heemraadssingel 275-277. Onder anderen choreografe Conny Janssen, filosoof Henk Oosterling, stadsdichter Derek Otte, conservator Kees Moeiliker, ‘professioneel bemoeial’ Jan-Peter Bogers en filmdeskundige André van der Velden geven die middag les in de lokalen aan de Heemraadssingel.

Verhalenwedstrijd
Naast de presentatie van het boek, maken Sanneke van Hassel en Carel van Hees de winnaar van de schrijfwedstrijd ‘Mijn favoriete docent’ bekend.  De Volksuniversiteit vroeg haar cursisten een kort verhaal over hun favoriete docent te maken. Het leverde 22 bijzondere portretten op, van docenten van nu en van jaren geleden. De jury, onder voorzitterschap van Sanneke van Hassel, met verder Jan-Peter Bogers en directeur Theo Ruijter, koos een winnaar. Een selectie van de inzendingen wordt gepubliceerd.

Sanneke van Hassel en Carel van Hees | Wat maakt u van het leven? – Honderd jaar Rotterdamse Volksuniversiteit | ISBN 9789490631109 | Rotterdam: Uitgeverij Diafragma | november 2017
Verkrijgbaar via uitgeverijdiafragma.nl en bij Rotterdamse boekhandels voor de prijs van 20 euro.