Welkom: Inloggen
Body:

De Volksuniversiteit in geschiedenisboek over het Interbellum

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de Rotterdamse Volksuniversiteit doet er goed aan naast het jubileumboek Wat maakt u van het leven? ook het indrukwekkende Interbellum Rotterdam, kunst en cultuur 1918-1940 open te slaan.

In de jaren twintig en dertig hebben het gemeentebestuur en de economische elite van Rotterdam grootse ambities op het gebied van kunst, architectuur en stadsplanning en groeit de stad uit tot de modernste van Nederland.

In het hoofdstuk ‘Land van Hoboken, Museumpark in wording’ schrijft Patricia van Ulzen over het gebied ten noorden van de Westzeedijk, waar de Volksuniversiteit gehuisvest is in de statige Villa Hoboken, tegenwoordig het Natuurhistorisch Museum. Onbenoemd directeur Ida van Dugteren laat een groot openluchttheater bouwen en smeedt meer plannen voor dit gebied, samen met Museum Boymans en Van Nelle-directeur Kees van der Leeuw. Ook gaat van Ulzen in op de vele culturele activiteiten van de Volksuniversiteit op het gebied van theater, concerten en avant-garde film.

Affiche voor het Openluchttheater van de Volksuniversiteit uit 1924, ontworpen door Jac. Jongert.

Interbellum Rotterdam, kunst en cultuur 1918-1940
NAI Uitgevers / Stichting Kunstpublicaties, Rotterdam, 2001