Welkom: Inloggen

Honderd jaar Rotterdamse Volksuniversiteit

De Rotterdamse Volksuniversiteit werd opgericht op 23 november 1917 door een groep vooraanstaande Rotterdammers. Het idee was het volk te 'verheffen' met kennis, zodat ook gewone Rotterdammers mee konden draaien in een veranderende economie na de Eerste Wereldoorlog. Op 13 januari 1918 werden de eerste lessen gegeven. Nu is het 100 jaar later en is de missie van de Volksuniversiteit nog altijd hetzelfde (maar dan een stuk bondiger verwoord): goede en betaalbare cursussen voor alle Rotterdammers. Dit jaar zijn er verschillende festiviteiten. Op deze pagina een overzicht van al het nieuws rondom het 100-jarig jubileum.

Jubileumboek

Schrijfster Sanneke van Hassel en fotograaf Carel van Hees maakten ter ere van het 100-jarig jubileum het boek Wat maakt u van het leven? Honderd jaar Rotterdamse Volksuniversiteit.  Het duo portretteert de Rotterdamse Volksuniversiteit vanuit verschillende perspectieven, aan de hand van sleutelfiguren en overeenkomsten tussen heden en verleden. Het boek is een beschrijving van de rijke geschiedenis, gecombineerd met een persoonlijk verslag en foto’s van de lessen anno 2017. Het resultaat is een kleurrijk portret van een van de grootste Volksuniversiteiten van Nederland, die in het interbellum al 30.000 leden telde en tegenwoordig met ruim 400 cursussen nog steeds een belangrijke rol in Rotterdam vervult.

Het boek is voor 20 euro te koop bij de receptie van de Volksuniversiteit in in de Rotterdamse boekhandels. Nieuwsgierig? Bekijk een preview van het boek of bestel het via de website van Uitgeverij Diafragma

Viering 100-jarig jubileum

In een propvolle foyer, met heerlijk eten en drinken, prachtige toespraken en de aanwezigheid van docenten en oud-docenten, cursisten en oud-cursisten, culturele instellingen, politici en pers vierden we op 23 november 2017 ons 100-jarig jubileum. Op het programma stonden 's middags Volkscolleges van bekende Rotterdammers, waaronder choreografe Conny Janssen, conservator en museumdirecteur Kees Moeliker, filosoof Henk Oosterling, stadsdichter Derek Otte, filmdeskundige André van der Velden en 'professioneel bemoeial' Jan-Peter Bogers.

Daarna waren er toespraken van bestuursvoorzitter Rob Fens en directeur Theo Ruijter, gevolgd voor de boekpresentatie van Sanneke van Hassel en Carel van Hees en de uitreiking van de winnaars van de verhalenwedstrijd. Linda Malherbe, de oprichtster van het Verhalenhuis Belvédère, gaf live commentaar op het boek en vertelde een prachtig verhaal over haar moeder die vele jaren les kreeg aan de Volksuniversiteit. 

Was u er niet bij? De toespraken zijn terug te lezen!
- Lees het innemende verhaal van Linda Malherbe
- Lees hier de toespraak van Rob Fens

Speech van vice-voorzitter bestuur Rob Fens

Fotoselectie van Carel van Hees

Fotograaf Carel van Hees vertelde het verhaal achter een vijftal foto's uit het boek. Bekijk de foto's en verhalen hier.

Fotoverslag van het feest

Vrijwilligster Gülsen Dinler maakte prachtige foto's tijdens het feest. Bekijk hier een selectie.

Open dag 13 januari met Volkscolleges van Aboutaleb en Wim Pijbes

Na de oprichting op 23 november 1917, volgden op 13 januari 1918 de eerste lessen. Dit bijzondere moment vieren we tijdens de open dag op 13 januari 2018 met twee bijzondere gastdocenten: burgemeester Aboutaleb en Wim Pijbes, autoriteit op het gebied van kunst. Binnenkort kunt u reserveren voor deze lessen via de website. 
 
Gedicht voor de Volksuniversiteit

Stadsdichter Derek Otte werkt momenteel aan een gedicht over de Volksuniversiteit. We zijn erg benieuwd! Op 13 januari wordt het gedicht onthuld en dat doen we op een speciale plek in het gebouw. Het is allemaal nog geheim, maar meer hierover wordt spoedig bekendgemaakt.
 
De Volksuniversiteit in de media

Vanwege het honderdjarig jubileum stond de Rotterdamse Volksuniversiteit volop in de belangstelling. verschillende kranten, radioprogramma's en tijdschriften, maakten een item over deze historische gebeurtenis. Op maandag 11 december spreekt schrijfster Sanneke van Hassel bij Kunststof op Radio 1 mooie woorden over onze geschiedenis. De Rotterdamse schrijver en columnist Ernest van der Kwast schreef een prikkelende column in het Rotterdams Dagblad en er was nog veel meer media-aandacht.