Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 779

Schilderen met aquarelverf beginners en gevorderden

Schilderen met aquarelverf beginners en gevorderden
Cursuscode: 779

De aquarel techniek is een fascinerende schildertechniek. 

Vanuit het wit van het aquarelpapier, waarop we werken, worden ‘waterige’ transparante kleurlagen in luchtige laagjes aangebracht. Deze verf heeft een heel eigen karakter en kan zowel losjes, expressief als zeer verfijnd gebruikt worden!

In deze cursus gaan we een aantal aspecten behandelen; 

-Het opspannen van een vel aquarelpapier en waarom we dit doen.

-Een aantal  handige tekentechnieken; zoals het ‘meten ‘ van een voorwerp, welke potloden gebruiken we? Hoe ver moet zo’n tekening  getekend worden ?

-De twee  meest voorkomende aquareltechnieken die de absolute basis vormen; de nat op droog techniek en de nat in nat techniek –wanneer en waarom gebruiken we welke techniek ?

-Kleurenleer en het mengen van de kleuren. Er is een groot verschil tussen mengen direct op het palet en kleurmengingen die ontstaan in het werkstuk.

-Begrippen als basisvormen ,compositie en perspectief.

Bij voorkeur wordt er in het begin naar de werkelijkheid geschilderd, dwz naar stilleven.

Later in de cursus werken we ook met foto’s. We sluiten de cursus af met een gezamelijke eindopdracht.

Verder worden er aan de hand van boeken en tijdschriften veel voorbeelden getoond en besproken. Ook wordt er veel aandacht besteed aan materiaalkennis zoals verf, penselen en papier.

Deze cursus is geschikt voor beginners en gevorderden.

Heb je al meer ervaring ,dan worden de opdrachten op maat  gegeven passend bij jou persoonlijke niveau! En wil je met een eigen gekozen onderwerp aan de slag, dan kan dat natuurlijk ook !

Je kunt kiezen uit verschillende technieken ; aquarelleren  en/of tekenen . De beginnende cursist leert door een aantal oefeningen de techniek van het materiaal of de materialen. Deze serie lessen wordt afgesloten met een leuke eindopdracht waarin deze technieken gebruikt gaan worden. De meer ervaren cursist gaat in samenspraak met de docent werken aan eigen onderwerpen .

Materiaal: dit gaat in overleg met de docent. Het wordt in de eerste lessen besproken en bekeken.

Deze cursus wordt gegeven door Marianne Bakelaar, Marianne is beeldend kunstenaar(tekenen, schilderen en fotografie) en geeft les in aquarelleren, tekenen, botanisch tekenen en schilderen en schilderen met acrylverf.

 

 

 

Aquarelleren is een gevoelige schilderwijze, die trefzekerheid vereist.  Meer nog dan bij andere schildertechnieken is de kwaliteit van het gebruikte materiaal sterk bepalend voor het resultaat. Met een goed penseel, goed aquarelpapier en een basispalet aan kleuren kan men al snel aantrekkelijke resultaten behalen.

In de cursus aquarelleren werken de deelnemers in iedere les aan een opdracht, gekoppeld aan een stilleven, aan fotomateriaal of een thema. De cursus behandelt de basistechnieken zoals papier opspannen, mengen, verdunnen en penseelgebruik. Tevens maakt u kennis met beeldaspecten als vorm, kleur, licht, contrast, diepte en compositie.

De cursus is geschikt voor beginners en (enigszins) gevorderden. Met de juiste materialen en een basispalet aan kleuren kan men al snel aantrekkelijke resultaten behalen.

Maandag 16 mei 2022
12 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 197,00 Betaling in 3 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. M. (Marianne) Bakelaar
14:00 - 16:00
Locatie: Heemraadssingel 275-277 (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving nog open >
M. (Marianne) Bakelaar
M. (Marianne) Bakelaar
Marianne Bakelaar heeft haar kunstopleiding gevolgd aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Na de opleiding tekenen en schilderen heeft Marianne hier ook nog een fotografie opleiding gevolgd. Zo'n beetje 20 jaar lang heeft zij tezamen met Matthijs Waardenburg vele muurschilderingen gemaakt door het hele land, naast haar vrije schilderkunst. In die periode gaf Marianne ook al les. Dat lesgeven werd op een gegeven moment verder uitgebreid en is nu een hele serie lessen geworden die zij met veel plezier en enthousiasme geeft aan haar cursisten! Het mooie van lesgeven is dat je je opgedane kennis door mag geven. Het is geweldig om te zien dat de cursisten zich verder ontwikkelen en dat hieruit prachtige werkstukken ontstaan. Het plezier om tezamen zo bezig te zijn in de klas, in de groep, heerlijk ontspannen en met mooie resultaten is goud waard! Marianne geeft inmiddels nu 30 jaar les in diverse discipline's. Naast tekenen en schilderen, aquarelleren en botanisch tekenen en schilderen geeft Marianne ook een tuincursus; de kunst van het tuinieren. Het thema bloemen en tuinen is een belangrijk thema in haar eigen werk. Hieruit is deze tuincursus ontstaan die haar cursisten o.a. leert hoe je een tuin aanpakt, kunt veranderen en hoe je schilderachtige plantencombinatie's kunt maken.