Duitse literatuur, Wilhelm en Alexander von Humboldt

Duitse literatuur,  Wilhelm en Alexander von Humboldt

De namen van de broers Wilhelm en Alexander von Humboldt zijn in Duitsland verbonden met de begrippen "Bildung" (moeilijk te vertalen) en wetenschap. Wilhelm (1767-1839) was diplomaat en taalwetenschapper, hij was betrokken bij de stichting van de eerste Berlijnse universiteit en de vernieuwing van het Pruisische schoolsysteem. Alexander (1769-1859) was natuurwetenschapper, geograaf en schrijver. Bekend werd hij vooral door zijn reis naar Midden- en Zuid-Amerika en de boeken die hij daarover schreef.

De broers werden opgevoed in de geest van de verlichting, zij leefden verder in een tijd van grote politieke veranderingen en vernieuwende uitvindingen. In deze cursus komt u meer te weten over hun leven en werk. Hun werk dat in onze tijd niet meer onomstreden blijft.

In de laatste les spreken we over "Die Vermessung der Welt", de roman waarin Daniel Kehlmann op zijn manier het leven van Alexander van Humboldt beschrijft.

De voertaal van deze cursus is Duits.

Dinsdag 27 oktober 2020
4 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 11:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 58,00 Betaling in 1 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. H.M. (Heidi) Schoeman-Soffker
H.M. (Heidi) Schoeman-Soffker
Ik ben in 1946 in Hessisch-Oldendorf in Duitsland geboren en sinds 1969 woon ik in Nederland. In 1986 ben ik bij de Haagse Leergangen met de studie Duits begonnen, die ik later aan de Universiteit Leiden heb afgerond. Van 1990 tot 2009 heb ik bij het Albeda College als docente Duits in het beroepsonderwijs op verschillende niveaus en de Havo gewerkt. Sinds 2003 werk ik met veel plezier bij de Rotterdamse Volksuniversiteit