Klassiekers uit de 20e eeuw

Moderne schrijvers, wat zijn dat eigenlijk? En welke rol hebben ze in onze samenleving? Welke invloed hadden twee wereldoorlogen, de komst van radio, televisie en uiteindelijk internet op de literatuur?

In de cursus Klassiekers uit de Twintigste Eeuw bespreken we werk van modernisten als Virginia Woolf en Franz Kafka, die als een van de eerste schrijvers echt experimenteerden met taal en verhaaltechnieken. We lezen werk van postmodernisten, die vanaf de jaren tachtig dit experiment nog eens overtreffen.  Maar we kijken ook naar maatschappelijk betrokken schrijvers sinds de Tweede Wereldoorlog, zoals naar George Orwell en Margaret Atwood.

Inhoud cursus:

Les 1         Introductie (geen voorbereiding nodig)

Les 2         Metamorfosen en Kapitalisme

Franz Kafka, De gedaanteverwisseling

Les 3         Macht en Oorlog

George Orwell, Animal Farm

Les 4         Gender Issues en modernisme

Virginia Woolf, Orlando

Les 5         De Dystopie

Margaret Atwood, Het verhaal van de dienstmaagd (The Handmaid’s Tale)

Les 6         Gespletenheid en postmodernisme

Italo Calvino, De gespleten burggraaf

(Het wordt aanbevolen romans voor het college te lezen)

Dinsdag 24 september 2019
7 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 15:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 111,00 Betaling in 2 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. D. (Denise) van Dalen
D. (Denise) van Dalen
Denise van Dalen MA (1991) is Neerlandicus, essayist en recensent. Ze studeerde Kunst, Publiek en Samenleving en Nederlandse Taal en Letterkunde aan Tilburg University. Ze schrijft voor Elsevier Weekblad en wetenschapstijdschrift Idee.