Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 055

Lezing: Mindful opruimen na je pensioen

Lezing: Mindful opruimen na je pensioen
Cursuscode: 055

Met pensioen gaan betekent vaak dat je een periode in je leven afsluit. Soms kan een gevoel van gemis optreden, of juist een vakantiegevoel. Na een bepaalde periode, die bij de een wat langer zal duren dan bij de ander, komt toch bij velen het moment dat men gaat nadenken over de toekomst en hoe dit volgende deel van het leven vorm te geven.

Dit nadenken kan gaan over verschillende zaken zoals bijvoorbeeld de woonsituatie (blijf ik wonen waar ik nu woon), hoe zorg ik dat ik betrokken blijf bij de maatschappij, wil ik een nieuwe, zinvolle, tijdsbesteding.

Maar je kunt je ook bezinnen op wat je nalaat en welke rol je hierin zelf speelt. Globaal bestaat je nalatenschap uit 3 categorieën: de financiële (geld), de materiële (je spullen, waardevol of niet) en de immateriële (dat wat je nalaat aan je nakomelingen voor wat betreft sociale, morele en spirituele waarden).

 

Deze lezing gaat over de materiële nalatenschap.

In Zweden is het gebruik om je materiële bezittingen (je spullen) te ordenen als voorbereiding op het einde van je leven. Döstädning noemen ze dat.

Het is een manier om je nabestaanden niet op te zadelen met jouw overbodige spullen, maar ook een ritueel dat je helpt om te reflecteren op je leven. Tijdens het leven dat achter je ligt heb je mogelijk veel materiële zaken verzameld. Voor jou op het moment van aanschaf vaak waardevol, maar is dat nu nog steeds zo? Zijn ze waardevol voor je nabestaanden? Welke materiële bezittingen laat je na? Door al je spullen na te lopen kun je een beslissing nemen over wat waardevol is (zowel van financiële waarde als van emotionele waarde) en wat niet. Zo neem je zelf de regie.

Kort na je pensionering hiermee beginnen kan zinvol zijn. Je hebt dan (hopelijk) nog voldoende tijd om het traject langzaam en heel bewust te doorlopen.

 

Maandag 30 september 2019
1 les van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 18,00 Betaling in 1 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. M. (Marcella) Ten Kortenaar
10:00 - 12:00
Locatie: Heemraadssingel 275-277 (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Aanmelden wachtlijst >
M. (Marcella) Ten Kortenaar
M. (Marcella) Ten Kortenaar
Als professional organizer ondersteun en adviseer ik particulieren en bedrijven die behoefte hebben aan structuur en overzicht in hun omgeving. Op een praktische en stimulerende manier help ik het huis en/of het werk beter en slimmer te organiseren, waardoor er rust en ruimte ontstaat. Dit doe ik zowel individueel als in groepsverband (trainingen, cursussen en workshops). Kijk voor meer informatie op: www.optiorganize.nl